Muuttajan muistilista

1. Muista irtisanoa aiempi asuntosi ajoissa. Vuokrasopimuksen irtisanomisaika on yksi kuukausi ja lasketaan sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanominen on suoritettu, jollei muuta ole sovittu. Toisin sanoen jos haluat muuttaa 1.8., irtisano vanha vuokrasopimus viimeistään 30.6.

2. Jos saat opintotukea, ilmoita Kelalle muutosta. Palvelu vaatii tunnistautumisen verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

3. Tee muuttoilmoitus ja tilaa tarvittaessa postin muuttopostipalvelu. Posti kääntyy maksutta vain kuukauden ajan. Helpoin tapa ilmoittaa muutosta Postille ja maistraatille on tehdä se internetissä. Samalla ilmoituksella uudet osoitetietosi päivittyvät väestötietojärjestelmään, josta ne välitetään automaattisesti myös viranomaisille. Lisätietoa: Muuttoilmoitus.fi. Ilmoita uusi osoitteesi myös ystäville ja sukulaisille, sillä Posti ei välttämättä tunne sinua niin hyvin.

4. Muista tehdä myös osoitteenmuutosilmoitukset lehtitilauksille, pankeille, vakuutusyhtiöille, kauppaketjuille (kanta-asiakkuus), kirjastoon, järjestöille ja yhdistyksille kuten ammattiliittoon, sillä Postin kautta tehty ilmoitus osoitteenmuutoksesta ei näitä tahoja saavuta.

5. Tee sähkösopimus uuteen asuntoon ja irtisano vanha. Tilaa internet-yhteys, jos se ei sisälly vuokraan.

6. Pidä huoli, että muuttaessasi pois asunnosta tyhjennät myös varaston, hoidat loppusiivouksen ja palautat kaikki avaimet. Tällöin saat maksamasi vakuusrahat takaisin. Sisään muuttaessa tarkista huoneiston kunto ja ilmoita kirjallisesti vuokranantajalle kaikista vioista, jotka olet löytänyt. Voit myös varmuuden vuoksi ottaa kuvat vioista. Muista tarkistaa myös kellari- ja varastotilat.

7. Ilmoita muutostasi isännöitsijälle tai kiinteistönhoitajalle kolmen päivän sisällä muutosta.

8. Tarkista tai valitse terveysasemasi OmaOulu-palvelun kautta. Palvelu vaatii tunnistautumisen verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

9. Hanki kotivakuutus tai päivitä vanha vastaamaan uuden asuntosi tarpeita. Tarkista myös palovaroittimen toimivuus.

10. Tutustu talosi järjestyssääntöihin ja naapureihisi.